söndag 9 augusti 2009

Grönsaksfrossa.

Hela helgen har vi frossat i grönsaker, efter det härliga paket vi mottog på fredagen.
Det började lite försiktigt med en tomat från Södertälje på frukostbrödet, och vidare har vi ätit lunchsallader med rädisor, tomat, sallad, samt en utsökt mangold-middag igårkväll. För dig som inte vet vad man kan göra med mangold, så kommer här ett recept för 2 personer.
200-300 gram mangold
2 msk pinjenötter
1 stor vitlöksklyfta, finhackad (går att utesluta)
2 msk olivolja
salt och peppar
50 g fetaost.

Skär loss mangoldbladen från stammarna med en vass kniv. Skär bladen i strimlor och lägg dem åt sidan.
Skala de grova delarna av stammarna likt rabarber, och skär dem i mindre bitar.
Koka stammarna muka i lättsaltat vatten i ett par minuter, låt rinna av.

Rosta pinjenötterna i en torr het stekpanna.

Fräs vitlök och mangoldstammar och olivolja i en kastrull eller i en stor stekpanna i ett par minuter. Vänd ner mangoldbladen och tillsätt ett par droppar vatten. Låt puttra tills bladen är mjuka ett par minuter. Salta och peppra. Fördela mangolden på tallrikarna. Strö över smulad fetaost och pinjenötterna. Mmmmmmm.

Vi var inte så jättehungriga, och åt ganska sent på kvällen, då passade denna lätta rätt utmärkt. Vill man ha mer mat så kan man ju kombinera med något annat. Kokta rödbetor kanske? Eller skalad, råstekt kålrabbi med en klick smör...som jag tror blir vår nästa exotiska och kulinariska ekolådeutflykt.

Inga kommentarer: