lördag 1 november 2014

Ska det vara vackert eller äckligt?

Halloweens vara eller icke vara i Sverige är väl numera en ickefråga. Denna skräckhögtid är här för att stanna.
Undertecknad har som så många andra varit mycket ambivalent i frågan. Kruxet består ju i, som jag ser det, att vi har en annan högtid kring samma tid. Alla helgona, helgen när vi ska ägna de bortgångna en extra tanke och göra fint på deras gravar. Det känns inte alls rätt att den ska bytas ut mot en helg då klär ut oss, busar och äter godis, och närmast driver med döden.
Men, jag har landat i en mycket enkel lösning, som består i att vi kör på med båda två, och  är noga med att inte blanda ihop dem. Ok? För visst är det viktigt att hedra våra döda på ett respektfullt sätt, MEN DET ÄR OCKSÅ VIKTIGT ATT ÄTA GODIS IFÖRD HÄXKOSTYM.
Högtiden är för svår att motstå för mig, då den både innehåller sötsaker och oerhörda mängder kreativitet. Det är dessutom mer av en tradition än en religiös högtid, vilket passar utmärkt.

Tårtan ovan:
Sockerkaksbotten med ett par msk kakao i smeten,  delad i två delar.
Fyllning: Först ett tunt lager av hallonsylt, direkt ovanpå det en blandning av vispad grädde/cream cheese/smält mjölkchoklad och lite lite socker beroende på hur mycket socker det är i mjölkchokladen.
Spacklad och spritsad på sidan med: samma creamcheeseröra som fyllningen.
Glasyr: samma som till snoddas/kärleksmums fast med dubbelt så mycket kakao och typ en dl mindre florsocker så att den blir mer flytande.
Fingrar: Nougatstrimla inrullad i mandelmassa, med mandelflaga som nagel och lite hallonsylt och röd färg här och var.

Fyll bottnen, spackla och spritsa på sidorna med samma gegga. Ställ in i kylen för att stelna.
Ta ut kakan efter fem minuter eller så, gröp en liten skreva i mitten. Gör glasyren och häll över på ett snitsigt sätt. Låt stelna i kylen.
Gör fingrar. Ta ut kakan ur kylen, fyll skrevan med hallonsyllt och stoppa ner fingrarna.
Förvänta dig omdömen som "äckligt!" och "smaklöst" (men även "en av de godaste tårtorna jag ätit").

Inga kommentarer: